Asztal felülnézetből-Orning Anikó, webdesign, logó- és arculattervezés, honlapkészítés, grafikai munkák, plakát tervezése, felhasználóbarát és reszponzív weboldal tervezése, Pécs, kedvezményes ár

Arculattervezés(terveztetés) előtti feladatok

Egy vállalkozás elindítása, átalakítása előtt számos átgondolandó feladat merül fel.  A márkaépítés fontos része az igényes, egységes arculat. Ennek elkészítésehez (elkészíttetéséhez) több dolgot érdemes megfontolni.

A kisarculat elemei a logó, a névjegykártya, a levélpapír, a boríték ill. az e-mail aláírás. Ezek közül a kiindulópont ill. a legmeghatározóbb elem a logó, ezért ennek a megtervezése (terveztetése) az első feladat.

Logó:

A logó elengedhetetlen funkciója, hogy megkülönböztesse a vállalkozást a konkurenciától.

Egy jó logó zanzásítva tükrözi a vállalkozás tevékenységét, értékrendjét, hitvallását. Érdemes átgondolni, hogy milyen üzenetet szeretnénk közvetíteni vele. A tervezéshez készítsünk listát a vállalkozásunk által nyújtott előnyökről, a célcsoportról és az értékrendünkről.

Hasznos lehet a neten vagy offline olyan logókat, arculatokat keresni, amelyek szimpatikusak számunkra. Az összegyűjtött logók stílusa nagy segítséget nyújthat a tervezés elkezdésében.

Parkban író nő-Orning Anikó, webdesign, logó- és arculattervezés, honlapkészítés, grafikai munkák, plakát tervezése, felhasználóbarát és reszponzív weboldal tervezése, Pécs, kedvezményes ár
Színes üveggolyók-Orning Anikó, webdesign, logó- és arculattervezés, honlapkészítés, grafikai munkák, plakát tervezése, felhasználóbarát és reszponzív weboldal tervezése, Pécs, kedvezményes ár

Színek és formák:

Gondoljuk át, hogy milyen színek, formák használata felel meg leginkább az általunk közvetíteni kívánt üzenetnek.  A színek értékeket, üzeneteket közvetítenek, de a saját ízlésvilág is befolyással lehet a végeredményre.

Érdemes maximum 2-3 színt kiválasztani, és fontos, hogy 1 színben is működjön a logónk. Előfordulhat, hogy fekete-fehérben kerül megjelenítésre és ilyenkor is felismerhetőnek kell lennie.

Ahhoz, hogy a logó mindenféle használni kívánt felületen megfelelően jelenjen meg, fontos, hogy ne részletgazdag grafikában gondolkodjunk. Apró méretűre kicsinyítve (pl. egy tollra nyomva) csak egy paca lesz belőle.

Arculati elemek:

Tervezés előtt határozzuk meg, hogy milyen felületeken kívánjuk a kész logót megjeleníttetni, ill. milyen arculati elemekre lesz szükségünk. Minden arculati elemben a logó színei szerepeljenek, hogy egységes legyen a megjelenésünk.

A webes használat mellett a gyakorlat azt mutatja, hogy még a XXI. században is van igény névjegykártyára. Gondoljuk át, hogy 1 vagy 2 oldalas névjegyet szeretnénk-e használni. Az utóbbi esetben lehetőségünk van az egyik oldalt reklámfelületként használni. A 2. oldal bemutathatja a vállalkozásunkat a tervezési ill. nyomdai költségek megnövekedése mellett.

Ha nem folytatunk papír alapú céges levelezést, nemigen lesz szükségünk egyedi fejléces levélpapírra vagy borítékra. Ebben az esetben elegendő lehet egy e-mail aláírás, azaz digitális névjegy.

Asuztal felülről-Orning Anikó, webdesign, logó- és arculattervezés, honlapkészítés, grafikai munkák, plakát tervezése, felhasználóbarát és reszponzív weboldal tervezése, Pécs, kedvezményes ár

Amint látható, egy egyedi arculat kialakítása hosszadalmas tervezést, kutatást igényelhet, de megéri a munkát és az időt belefektetni. A leendő ügyfelünk számára fontos információ ez rólunk, lehet, hogy előbb találkozik egy arculati elemünkkel, mint velünk. Nem mindegy, milyen kép alakul ki benne rólunk.

A cikkben felhasznált képek forrása: pixabay.com