A színek varázslatos világa

Íróasztal részlet-Orning Anikó, webdesign, logó- és arculattervezés, honlapkészítés, grafikai munkák, plakát tervezése, felhasználóbarát és reszponzív weboldal tervezése, Pécs, kedvezményes ár
Igen, már egy ideje ezt teszem. Hosszú éveken át jártam busszal, autóval a munkahelyemre, irodába, kollégák közé. De a saját vállalkozásom az otthonomban épül.

A nappalink sarkában rendeztem be a magam kis irodáját. Praktikusabb lett volna a lakás egy külön helyiségét kialakítani erre a célra, de arra nem volt lehetőségem. Majd egyszer…

Fokozatosan alakítottam, alakítom a munkateremet. Fontos, hogy inspiráló képek, tárgyak is jelen legyenek körülöttem, jó érzés legyen leülni az íróasztalhoz.

Érdemes alaposan átgondolni, hogy a munkához milyen eszközök, mekkora hely, milyen fényviszonyok szükségesek. Viszont a technikai feltételek kialakítása mellett szükség van bizonyos szabályok felállítására is. Nagyon könnyen összemosódhat az otthonunkban a magánélet a munkával. Ebben az élethelyzetben érdemes napirendet összeállítani, hiszen a házimunka, a családtagok könnyedén kibillenthetnek a munkára való koncentrálásból. Ezt bizony még nekem is tanulnom kell, bár a teregetést, porszívózást én betudom a pihenőidőnek – bármely irodában jár óránként 10 perc relax. 

Íróasztal a sarokban-Orning Anikó, webdesign, logó- és arculattervezés, honlapkészítés, grafikai munkák, plakát tervezése, felhasználóbarát és reszponzív weboldal tervezése, Pécs, kedvezményes ár
Zsebóra-Orning Anikó, webdesign, logó- és arculattervezés, honlapkészítés, grafikai munkák, plakát tervezése, felhasználóbarát és reszponzív weboldal tervezése, Pécs, kedvezményes ár

Otthon dolgozó vállalkozóként a 8-16 óráig tartó munkaidő az én esetemben jelenleg ritka. Mindig törekszem arra, hogy az ügyfeleim elégedettek legyenek és minden időben elkészüljön. Ez azt jelenti, hogy olykor este vagy ritkán hétvégén is dolgozom – bár az utóbbit igyekszem elkerülni.  A kötetlen munkaidő viszont lehetőséget nyújt arra is, hogy a délelőttömet akár kertészkedéssel vagy baráti beszélgetéssel is tölthetem.

A kapcsolattartás többféle formáját is kipróbáltam már. A személyes üzleti tárgyalást tökéletesen kiegészítheti vagy akár pótolhatja is az online platformok széles választéka: e-mail, Messenger, Skype, Zoom… Akár hetekig ki sem kell mozdulni itthonról. Introvertálként ez számomra ritkán jelent problémát – de érdemes odafigyelni arra, hogy az ember ne forduljon be teljesen.

Az otthoni munkának vannak előnyei és hátrányai is, ami persze egyénenként eltérő lehet. Én nem vágyom még arra, hogy ismét utazgassak reggel és délután, idegen (nem általam választott) emberek között legyek. Persze jó időnként valakivel (valakikkel) szakmai témákat megvitatni, vagy csupán az élet dolgairól cseverészni – ez online is megoldható.

Viszont fontos volt tisztázni a családdal, környezetemmel, hogy én itthon dolgozom. Tehát számomra a lakásunk nem csupán a pihenés, kikapcsolódás tere. Az, hogy itthon vagyok, nem jelenti azt, hogy bármikor ráérek bármire.

Jelenleg élvezem ezt a helyzetet. Jó, hogy alig kell másokhoz alkalmazkodnom, a legtöbb dologban szabadon dönthetek. Persze az is igaz, hogy az otthoni vállalkozói lét hatalmas felelősséggel jár.

Saját íóasztal önarcképpel-Orning Anikó, webdesign, logó- és arculattervezés, honlapkészítés, grafikai munkák, plakát tervezése, felhasználóbarát és reszponzív weboldal tervezése, Pécs, kedvezményes ár

A cikkben felhasznált nem saját képek forrása: pixabay.com